Lietuvoje skambės Gatvės muzikos diena, į renginius kvies ir Muziejų naktis

muzikagatvesLietuvos miestuose ir miesteliuose šeštadienį vyks du tradiciniai renginiai – Gatvės muzikos diena (GMD) bei Muziejų naktis.

Šiųmetis GMD šūkis – „Kviesk šokiui miestą“. Renginio organizatorių teigimu, šį muzikos renginį nuo pat pradžių lydėjo šokis, tad šiemet norima atiduoti duoklę šiai išraiškos formai, kuri nėra tik natūrali reakcija į muziką.

 

Aštuonioliktą kartą rengiama šventė vyks daugiau nei 30-yje miestų, daugiausia pasirodymų, kaip įprastai – Vilniuje.

„Sostinėje pasirodymų yra virš 200 per visą miestą, apie 1,3 tūkst. žmonių. Turim didelių šokių kolektyvų, tai dėl to tas skaičius truputį išaugo“, – BNS sakė GMD projekto vadovė ir koordinatorė Viktorija Mamontovaitė.

„Kaunas sugrįžo, kurio nebuvo metus ar du. Tai čia smagus momentas“, – pridūrė ji.

Gatvės muzikos diena pradėta rengti 2007 metais, jos tėvo, dainininko ir dainų kūrėjo Andriaus Mamontovo iniciatyva, kai jis savo draugams elektroniniu paštu išsiuntė kvietimus išeiti į lauką ir groti sostinės gatvėse.

Nuo tada ši diena tapo ne tik reikšminga tradicija Lietuvoje, bet išsiplėtė ir į kitas šalis. Per pastaruosius keliolika metų Gatvės muzikos dieną savarankiškai suorganizavo Norvegija, Belgija, Ukraina, Rusija, Latvija, Baltarusija, Olandija, Gruzija, Armėnija, Islandija bei Airija.

Šventės metu profesionalūs muzikantai ir mėgėjai išeina į Lietuvos miestų gatves, kiemus, skverus ir aikštes, kur atliekama įvairi muzika bei su ja susiję performansai.

Šeštadienį vakarop Vilniuje, Lukiškių aikštėje, rengiamas paramos koncertas „Laisvės vaikams“. Jo metu suaukotos lėšos bus skirtos Ukrainos karo našlaičių vasaros stovykloms Lietuvoje finansuoti.

Čia specialius pasirodymus surengs Jessica Shy, Benas Aleksandravičius-BA, Silvester Belt, Monika Liu, Monique, grupė „Jauti“, grupė „Shower“, Rokas Yan, DJ Nevykėlė, ir kiti. 

Šiemet į stovyklas planuojama atvežti apie 500 vaikų, pirmosios prasidės jau birželį ir tęsis visą vasarą. Šį projektą iniciatyva „Stiprūs kartu“ organizuoja jau trečią kartą.

Muziejų dieną – per 100 renginių

Tą pačią dieną minint Tarptautinę muziejų dieną, Lietuvos muziejai pasiūlys daugiau nei šimtą nemokamų veiklų visoje šalyje – kvies į performansus, instaliacijas, spektaklius, parodas, ekskursijas, edukacinius užsiėmimus, kūrybines dirbtuves, koncertus.

Pavyzdžiui, Anykščių šv. Mato bažnyčios sandėlyje bus pristatyta istorinė ekspozicija, o Mažeikių muziejus pakvies į naują nuolatinę interaktyvią ekspoziciją „Naftos kelias“.

Vilniuje vyks aktorės, tarpdisciplininio meno kūrėjos Kristinos Švenčionytės performansas pagal britų karo korespondentės Christinos Lamb knygą „Mūsų kūnai – jų karo laukas“.

„Akcijos tikslas – pakviesti visuomenę ateiti į muziejus ir susipažinti su čia veikiančiomis parodomis, ekspozicijomis, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose ir kituose renginiuose tokiu paros metu, kai paprastai muziejai neveikia“, – sako Tarptautinės muziejų tarybos Lietuvos nacionalinis komiteto vadovė Sigita Bagužaitė-Talačkienė.

„Akcijos metu stengiamasi įvairioms lankytojų grupėms kuo įtaigiau pristatyti muziejų rinkinius, teikiamas paslaugas, taip paskatinant visuomenę labiau domėtis įvairiapuse muziejų veikla, dažniau juose lankytis“, – teigia ji.

Europos muziejų naktis vyksta 20-tą kartą. Lietuvos muziejai prie akcijos jungiasi 19-tą kartą.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode