VSAT vadas: kubiečių grupė apskundė sprendimą nesuteikti jiems prieglobsčio Lietuvoje

kubieciuSeptynių kubiečių grupė teismui apskundė sprendimą nesuteikti jiems prieglobsčio Lietuvoje, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Ši migrantų grupė į Lietuva per Medininkų kontrolės punktą iš Baltarusijos atvyko prieš maždaug mėnesį ir pasiprašė prieglobsčio, tačiau Migracijos departamentas jo nesuteikė.

Praėjusią savaitę pasieniečiai septynis kubiečius per minėtą punktą norėjo grąžinti atgal į Baltarusiją, tačiau užsieniečiai atsisakė išvykti ir laikinai blokavo kelią. Tuomet VSAT pareigūnai juos nuvežė į Užsieniečių registracijos centrą.

Kaip žurnalistams sakė pasieniečių vadas, būtent tada jie ir nusprendė skųsti Migracijos departamento sprendimą.

„Dabar jie išreiškė savo norą apskųsti Migracijos departamento sprendimą. Šitiems piliečiams bus suteikta teisinė pagalba“, – sakė R. Liubajevas.

Septynių migrantų grupė taip pat kreipėsi ir į Europos Žmogaus Teisių Teismą, kuris pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir neleido jų išsiųsti iš Lietuvos. Strasbūro teismo dokumente nurodoma, jog apsauga kubiečiams taikoma iki birželio 17 dienos.

Vis tik VSAT vadas teigė, kad ši priemonė yra perteklinė, nes, teismui sprendžiant dėl šių užsieniečių skundo, jie iš Lietuvos ir nebūtų išsiunčiami.

„Kai vyksta teismo nagrinėjimai, jokių išsiuntimų nevykdoma“, – teigė R. Liubajevas.

Vilnius griežtesnių priemonių migrantų atžvilgiu ėmėsi 2021 metais, susidūrus su jų antplūdžiu iš Baltarusijos. Tuomet iš kaimyninės šalies į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Reaguojant į kilusią migrantų krizę, Lietuva įteisino jų apgręžimą pasienyje ir apribojo galimybes pasienyje prašytis prieglobsčio. Nevyriausybinės organizacijos kritikuoja tokią politiką, teigdamos, kad taip pažeidžiama tarptautinė teisė. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode